Fiatalok gondolhatják újra hazánk rozsdaövezeti területeit

Date:
Elindult a 2024-es CheckINN Revitalizátor, a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös ötletpályázata. A legjobb revitalizációs ötleteket felmutató csapat 3 millió forintot vihet haza. A versenyre elsősorban építész- és turizmus-vendéglátóipari hallgatóktól várnak olyan koncepciókat, amelyek rozsdamezős területeket gondolnak újra, elhagyatott ipari épületeket töltenek meg új élettel, úgy, hogy azok korábbi értékei ne vesszenek el, illetve hogy a tervnek turisztikai szempontból is értékelhető hatása legyen.

A felsőoktatásban tanulók ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem: arra biztatják a hazai felsőoktatásban tanulókat, hogy válasszanak ki egy elhagyott rozsdaövezeti területet vagy épületet, és gondolják újra a saját életstílusuk és kreativitásuk szerint. A cél, hogy az épület vagy akár egy egész telek, terület új külsőt és funkciót kapjon úgy, hogy az eredeti értékei se vesszenek el. Fontos szempont a fenntarthatóság, hogy a fejlesztendő terület visszakerülhessen a modern városi vagy vidéki élet körforgásába, és hosszú távon szolgálhassa a helyi közösséget, valamint turisztikai jelentőségre tehessen szert. 

A Revitalizátor verseny nemcsak kreatív koncepciók kidolgozására, turisztikai, építészeti értékek teremtésére ad lehetőséget, de a résztvevők ágazatokon átívelő, komplex gondolkodásmódot és folyamatokat ismerhetnek meg, valamint bővíthetik szakmai ismereteiket. A jelentkezők komoly szakmai segítséget is kapnak majd: idén Soóki-Tóth Gábor városépítész, kutatásvezető, tervező és fejlesztő földmérő, az MRICS tanácsadó testület tagja; Hámori Péter építész, a GUBAHÁMORI építészstúdió alapítója és Hegedűs Attila, a Prophex Europe Consulting Ingatlan és Turizmus Tanácsadó Kft. partnere, ügyvezető igazgatója támogatják majd a csapatokat. A második forduló során a kétalkalmas mentoráció mellett intenzív prezentációs felkészítésben is részesül a tíz továbbjutó csapat, akik utóbb a zsűri és a közel százfős közönség előtt prezentálhatják a kész projektjüket. Ebben dr. Komár Zita egyetemi adjunktus, kommunikációkutató lesz a versenyzők segítségére. 

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektár rozsdaövezet található: ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de jelenleg elhagyottak. A CheckINN és a MOME ötletpályázata azt a környezetbarát városfejlesztési módszert segíti elő, hogy ezekről, mint értékes és nagy potenciállal bíró területekről gondolkodjunk. Újrahasznosításuk nem egyszerű, ám a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából több okból is fontos. Sok terület ma még szennyező anyagokkal van tele, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újjáélesztésük így kevésbé erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig az, hogy e területek bevonása kiválthatja az érintetlen természeti régiók beépítését. 

A korábbi években számos figyelemre méltó ötlet született. Épületlépték kategóriában 2022-ben a DiveIN csapata nyert, akik búvárbázist terveztek a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával. Teleklépték kategóriában két éve a Cruisin’ csapata lett a befutó, akik a volt népszigeti hajógyárban kívánnak egy olyan kulturális színteret létrehozni, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. 

2023-ban az Épületlépték kategóriát az INDOOOHÁZ csapata nyerte, akik a hazai vasútvonalak mentén található kihasználatlan vízházaknak – az egykori gőzmozdonyok víztározóinak – adnának új funkciót hátizsákos turistáknak kialakított egy-két éjszakás szálláshelyként. Terület- és teleklépték kategóriában az A KVÁRium csapata lett a győztes, ők a népszigeti hajógyár elhagyatott területére álmodtak interaktív ökoturisztikai központot, amely a Duna élővilágát és hajózástörténetét mutatná be akváriumrendszerrel, csónakkal bejárható kiállítással, arborétummal, étteremmel, steampunk kávézóval és rendezvényhelyszínekkel. 

A CheckINN Revitalizátor versenyre olyan háromfős csapatok jelentkezését várják, amelyek tagjai a hazai felsőoktatásban tanulnak, és kedvet éreznek a turizmus, az építészet és a dizájn területén való kalandozáshoz. A benyújtott pályaművek közül a CheckINN és MOME által delegált szakmai zsűri választja ki a tíz, második fordulóba továbbjutó projektet. 

Pályázni a weboldalon lehet 2024. május 15-ig egy olyan kétperces, kötetlen formátumú kreatív anyaggal, amelyben bemutatkozik a csapat, ismertetik a revitalizálni kívánt területet vagy épületet, illetve a turisztikai célú újrahasznosítás ötletét. 

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121