MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Újabb sikert ért el a Galyatető kilátó

galyateto kilato

Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron a NARTARCHITECTS és a MOME Építészeti Intézet munkatársainak alkotása, a Galyatető kilátó nyerte a közönségdíjat az Architizer A+ Awards-on építészet és renováció kategóriában.

A MOME oktatóinak, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron, iránymutató munkájából, az épített és természetes környezet, a régi és új épületelemek ötvözéséből, született meg az ország legmagasabb álló kilátója Galyatetőn. A Kéktúra nyomvonalán található galyatetői kilátó egy kis tisztás közepén áll. Az 1939-ben átadott és a múló idő nyomait magán viselő romos kilátót körbevevő fák jelentősen túlnőttek az eredeti építmény kilátószintjén. A tervezők egyik célja ezért az volt, hogy az eredeti panoráma élményt visszaadhassák a látogatóknak. A bővítést nem elrejtve vasbeton toldással oldották meg az emelést. A vasbeton szerkezet a kőből rakott alsó rész belső oldalán is folytatódik, és egy masszív, új beton-aláalapozáshoz csatlakozik, amely így egyben stabilizálja is a megváltozott arányú épületet.

A beavatkozásnak köszönhetően az ország legmagasabban álló kilátója született meg, mely egyedülálló, 360°-os panorámát biztosít. A csaknem 1000 méteres magasságban lévő tetőterasz megközelítése egy új, kettős közlekedési rendszeren keresztül lehetséges: a tervezők a megnyújtott belső mag köré csavartak két, egymással párhuzamosan haladó lépcsőt, szigorúan elválasztva ezzel a fel és lejutást.

 • MÁJ
  29
  -
  JÚN
  13
  MA Diplomavédések: animáció | június 12–13. 9:00 | MOME Z, Nagy Auditórium designelmélet | június 7. 9:00 | MOME Z, Kis...
  09:00 - 15:00
  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára, Budapest, Bertalan Lajos u. 2, 1111 Magyarország
 • MÁJ
  31
  -
  SZEPT
  01
  Szeretettel meghívunk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tervezőgrafika Tanszék és a Kassák Múzeum közös, re:flex – Kort...
  18:00 - 22:00
  Kassák Múzeum, Budapest, Fő tér 1, 1033 Magyarország
 • JÚN
  17
  -
  JÚN
  18
  09:00 - 15:00
  Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára, Budapest, Bertalan Lajos u. 2, 1111 Magyarország
szechenyi2020