MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

Átadásra kerültek a 2017-es Árkay-díjak

19264354 432337150483966 6210158524283621999 o

Az Árkay pályázaton I. helyezést értek el a PONTEM c. koncepció készítői Lévai Levente, Varga Bence és Varga Eszter, II. helyezésben részesültek a KÖZTÉR c. terv megálmodói Ferenczy Dóra, Libertiny Anna, Ollé Gellért és Szabó Áron. Az Árkay-diplomadíjat idén Bitay Mátyás vihette haza Telepi TÉKA c. mestermunkájáért. Ezúton gratulálunk a nyerteseknek és a résztvevőknek!

Az Árkay-díjról

Kiírás és tervezési feladat 2017:

A BÖSZÖRMÉNYI ÚTI ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ ÜZLETHELYISÉG HASZNOSÍTÁSÁRA

A tervezés során a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont kutató munkáját is felhasználva meghatározandó funkcióknak megfelelő üzlet és annak belsőépítészeti megtervezése a feladat, a térben elhelyezendő berendezés tárgyak, bútorok megtervezésével. Az üzlet megtervezése során több, alternatív megoldási javaslat kidolgozását várjuk.

A kijelölt üzlethelyiség teljeskörű építészeti felmérése után az üzlethelyiség funkciójának meghatározását (design bolt vagy gyermekfoglalkoztató-gyermekfelügyelet), az üzlethelyiség és a portál építészeti terveinek elkészítését, közterületi kapcsolatának megoldásával, a portál grafikai megjelenésének kidolgozását javasoljuk.

Az üzlethelyiség funkciójának tervezése során egyrészt a MOME hallgatóinak és végzett diákjainak is biztosítson lehetőséget a bemutatkozásra, terveinek és termékeiknek kiállításra és árusításra is. Emellett kedvező lenne a helyiségben a közös munkára, workshopok megrendezésére alkalmas projekt tér kialakítása is.

Másik elképzelhető funkcióként biztosítson teret a Böszörményi úton vásárolni kívánó kisgyermekes családoknak a gyermekekkel együtt eltölthető kreatív játszóháznak, vagy más esetben (például a gyermekek nélkül bevásárolni kívánó feljötteknek) a szórakoztató gyermekfelügyeletnek, játszóháznak adjon helyet

Cél:

Jelen pályázat célja a Böszörményi úton található önkormányzati tulajdonú, jelenleg üresen álló, bérlő nélküli üzlethelyiség hasznosítása.

Az elmúlt hónapokban a Hegyvidéki Önkormányzatnak a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. segítséget nyújtott a Böszörményi úti Kereskedelemfejlesztési Program kidolgozásában. Az eddigi vizsgálatok eredményeképpen javaslatot tettek a tervezett üzletutca-mix kidolgozására. A vizsgálatok során megállapították, hogy a meglévő üzletek mellett szükséges lenne olyan új kereskedelmi típusok bevezetése is, amelyek színesítik a meglévő lehetőségeket. A Főváros más területein is már több hasonló kezdeményezés során egy-egy jellemző funkciót kijelölve vált sikeressé az utcák életének felpezsdítése.

A Hegyvidéki Önkormányzatnak célja, hogy a fiatalabb korcsoportoknak is vonzó környezetet, hasznos kereskedelmi és szabadidős lehetőséget nyújtson a Böszörményi út a későbbiekben.

Pályázói kör:

A pályázók köre: a kiíró az Egyetem Építészeti Intézetének mesterképzésében résztvevő hallgatóinak pályaműveit várja Tervezés c. tárgy keretein belül.

A pályázatokat 6 külön csoport készítette, a csapatok építész-, formatervező- és grafikushallgatókból álltak.

 

További képek a díjátadóról itt.