MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

A BIVAK Céltornya az első

bivakceltorony04

A MOME Építészeti Intézetének két fiatal oktatója Máté Tamás és Vass-Eysen Áron BIVAK Stúdiója nyerte el az első díjat az MMA Építőművészeti Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) által közösen hirdetett tervpályázaton. A pályázaton 40 év alatti építészek vehettek részt egy ideális evezőspálya épített környezetének és területfejlesztési koncepciójának megalkotásával.  

A teoretikus jellegű pályázatban a kiíró egy elképzelt helyszínre várt olyan fiatalos, fenntartható és innovatív megoldásokat, amelyek épületükben ikonikusak, de nem feledkeznek meg a táji környezet szerepéről, a komplex területrendezés fontosságáról sem.

A BIVAK terve egy építészeti gesztus, a céltorony kiterjedése hosszanti irányú, a tartókon támaszkodó lemezek mintha lebegnének a víz felett, a felhasználó középpontot pedig a nézők alkotják.  

„Emblematikus híd építmény, átívelő kecses hajótest. Átütő, működő, légies "épület", gazdag tartalékokkal a megvalósulásig. A nemzetközi gyakorlat szempontjából is követendő kísérlet, de azért tartsuk itthon. A helyszínrajzi telepítése is – a verseny-, a vendég- és sportolói zóna pontos és szigorú lehatárolásával– példaértékű.” -  részlet Bíráló Bizottság zárójelentéséből.

Gratulálunk!

Forrás: http://epiteszforum.hu/fenntarthatoan-ikonikus-celtornyok-a-dijazott-tervek-ismertetese