MOME - Moholy Nagy Művészeti Egyetem

   

 

IDE presents EYA at MOME

ide eya est

2016. március 4-én, pénteken 15 és 17 óra között Dr. Birgit Kolb, a European Youth Award (EYA) projektmenedzsere bemutatja az EYA tevékenységét, a 2016-ra meghirdetett versenyét, a korábbi évek győztes projektjeit és azok utóéletét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem első emeleti Auditóriumában.

Az EYA a digitális eszközök és applikációk európai versenye, amelyet azért hozott létre a salzburgi International Center for New Media (ICNM), hogy reflektorfénybe állítsa mindazt a közösségi jót, amely digitális eszközök nélkül nem jöhetne létre. “Digital creativity for social good” — ez az EYA mottója; missziója pedig az, hogy versenyt, a versenyen keresztül pedig network-öt és láthatóságot teremtsen a közjó érdekében fejlesztett applikációknak és eszközöknek, illetve azok fiatal tervezőinek és fejlesztőinek. Az idei versenyben olyan európai fejlesztések vehetnek részt, amelyek vezető tervezői 2016-ban nem múltak el 33 évesek, illetve amelyek fejlesztése 2015. január 1. után fejeződött be.

2016-ban hét kategóriában lehet nevezni a European Youth Awardra:

1.    Healthy Life
2.    Smart Learning
3.    Connecting Cultures
4.    Go Green
5.    Active Citizenship
6.    Money Matters
7.    Open Innovation

A nevezési időszak 2016. július 15-el zárul. Ezt követően egy szakértőkből álló online zsűri kiválasztja a legérdekesebb és legfontosabb fejlesztéseket, majd egy második körben, élőben, a kategóriák győzteseit. Ők lehetőséget kapnak arra, hogy 2016 novemberében Graz-ban egy intenzív nemzetközi fesztivál keretében bemutathassák munkájukat, és versenytársaktól, szakértőktől, politikusoktól, diákoktól részletes értékelésben részesüljenek, illetve mentorok segítségével a termék továbblépési lehetőségeit is átgondolják vagy pontosítsák.

A fesztiválra bejutó projektekkel 2016 szeptembere és novembere között 14-16 nemzetközi diákcsoport is foglalkozik: ők a “Student project”-ben résztvevő 9-10 ország 10-12 egyeteméről verbuválódnak. Egy-egy diákcsapat tagjai mind különböző oszágból érkeznek, online vitatják meg egy adott projekt értékeit, illetve készítenek konferencia posztert a projektról, amelyet aztán Grazban maguk is bemutatnak.

Az EYA az Európa Tanács Főtitkárának, az UNESCOnak és az UNIDOnak a támogatásával működik.